- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let erop dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet langer dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop je de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Prik een blaar niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar erop natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zit dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een pleister of een steriel verbandje.

Tips om blaren te voorkomen:

 • Draag goed passende schoenen.
 • Trek naadloze sokken aan.
 • Neem schone, droge sokken mee en verwissel je sokken als ze erg vochtig zijn en gaan schuren.
 • Poeder 's ochtends je voeten en je hielen in met voetpoeder.
 • Tape kwetsbare delen in of maak gebruik van speciale blaarpleisters.

 

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.
 

Laat kloven behandelen!

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch worden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

 • 1x per week voor het douchen vijlen
 • iedere avond uw voeten insmeren met créme

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen! Dit kan veel pijn voorkomen!

Voorkom zwemmerseczeem!

Bijna iedereen heeft er wel mee te maken zwemmerseczeem. Al heb je jezelf voorgenomen om in openbare ruimten je voeten goed af te drogen, zwemmerseczeem ligt altijd op de loer. Je kunt het oplopen in vochtige, warme ruimtes, zoals douches in sportscholen en zwembaden. Voetschimmel of zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet (meestal tussen de tenen). De symptomen van zwemmerseczeem zijn roodheid, schilfertjes, jeuk, kloofjes en blaartjes met vocht. Bij zweetvoeten en het dragen van slecht ventilerende sokken en schoenen heb je meer kans op zwemmerseczeem.

Een aantal tips om zwemmerseczeem te voorkomen:

 • Droog je voeten goed af ma het douchen, vooral tussen je tenen.
 • Draag goed ventilerende (leren) schoenen.
 • Draag sokken van wol of katoen.
 • Gebruik altijd slippers bij gebruik van een gemeenschappelijke of openbare douche.